Nu har jag återkommit efter en heldag i Uppsala kring kyrkans roll i samhället.
Många goda exempel på kyrklig närvaro i samhället visades, flera exempel på samverkan mellan församlingar och samhälleliga institutioner.
Det blev något av en aha-upplevelse för mig, att det är något mycket omvälvande som har hänt i och med år 2000, då vi upphörde vara statskyrka. Alltsedan kommunallagarna 1862 har kyrkan varit förbjuden använda sina skattemedel till sådan verksamhet som borgeliga kommunen har haft ansvar för, t.ex. driva skolor och ålderdomshem. Och ändå var det ju kyrkan som startade vård, skola och omsorg i Sverige. Diakoni fick inte bedrivas med kyrkoskattemedel, för det var samhällets uppgift att ta hand om de små och svaga och ställa upp för utsatta. Därför blev diakonins enda väg in i kyrkan via egna diakoniinstitutioner, finansierade på frivillig väg. Inte förrän år 2000 öppnades åter möjligheterna för kyrkan att bedriva socialekonomiska projekt, att vara en aktör på det sättet i samhället. Och därmed kunde diakonin helt och fullt bli en del av församlingens grundläggande uppgift.
Just nu trevar många församlingar efter vägar att gå i detta nya landskap.
Sex församlingar var idag inbjudna att under varsin halvtimme presentera sina samhällstillvända projekt, däribland Härnösands domkyrkoförsamling, som blivit ombedd berätta om Café Trädgår'n. Vi var sex härnösandare som gav järnet den halvtimmen: föreståndaren Åsa, cafévärden Bosse, kyrkorådsordföranden Jan-Erik, kommunrepresentanten Lisbet, informatören Maria och så volontären Jan, dvs myself! Vi gjorde bra ifrån oss i en brett upplagd presentation, och fick också mycket uppskattning för den.
Man tror gärna att det man själv är involverad i är något självklart, något för alla uppenbart. Därför är det bra med en ögonöppnare som denna dag, för då ser man att det som händer i samverkan mellan kyrka och kommun i lilla Härnösand står sig väl i jämförelse med resten av landets utbud på området.
Hoppas verksamheten får finnas kvar.
Den är jätteviktig.
Du tog bort ett inlägg? Jag läste det och gick tillbaka för att kommentera och så var det borta. Kan förstå det ett kontroversiellt ämne. Men jag tänker att naturligtvis kan man inte få ok till abort pga att fostret har fel kön. Det är grundläggande fel, jag törs säga att den människan har problem. Men samhället idag skapar människor med dessa problem, när vi blir mer och mer egoister..
SvaraRaderaAbortmotståndarna blir fler och fler.En annan sida av det är: Jag har en kompis vars tonårsdotter väntar barn som bara får höra att hon skulle gjort abort...att det är det enda rätta. De har lidit mycket.
Varför ska idag en tonårsmamma hamna utanför? Varför väljer en mamma bort ett barn pga av fel kön? Det finns fler frågor att ställa innan vi kan bestämma och för att vara för eller emot abort....
Tack för kloka tankar. Nej jag tog inte bort inlägget, men gick kanske in och redigerade lite i efterhand. Brukar göra det.
SvaraRaderaJa frågorna är många och en av de största är varför det är tabu att prata och föra debatt kring aborterna. Man behöver inte vara fundamentalist för att vilja värna livet.