22 januari 2011

Stoppa tvångsavvisningarna till Irak!

Inom ramen för den ekumeniska böneveckan anordnade idag de kristna kyrkorna i Härnösand en manifestation till stöd för de utvisningshotade irakierna. Jag räknade till mellan 60 och 70 deltagare i mötet.
Detta var min appell.

Vänner mötesdeltagare,
Vi har samlats här idag för att protestera mot veckans tvångsavvisning från Sverige av ett tjugotal irakier. Och vi har samlats särskilt för att visa vårt stöd för våra förföljda kristna systrar och bröder i Irak.
Under de senaste åren har många irakier flytt undan krig och förföljelse i sitt land, och sökt sin tillflykt till Sverige. De som dessutom har tillhört etnisk eller religiös minoritet i Irak, har känt en särskild fruktan för att leva kvar i sitt land. Att vara kristen i Irak är i mångt och mycket att vara rättslös och förföljd. Det är att vara måltavla för terror. Den vedervärdiga massakern i en kyrka i Bagdad i november, då ett femtiotal personer dödades, var tyvärr ingen isolerad händelse.

I våra församlingar och kyrkor har vi mött dem. Oroliga människor som har flytt till vårt land av rädsla för sina liv. De har berättat för oss om hur kristna förföljs i Irak. Hur barn, inte minst unga flickor, kidnappas och försvinner. Präster mördas, och bomber briserar utanför kyrkor. De kristna stigmatiseras och pekas ut som främlingar i sitt eget land. Att tillhöra en minoritet i Irak, religiös, etnisk eller sexuell, kan vara en fråga om liv eller död.

Europarådet har kritiserat Sverige för dess hårda migrationspolitik. UNHCR – alltså FN:s flyktingorgan har i ett uttalande uttryckt en djup oro över avvisningarna. Amnesty International har i veckan formligen bombat migrationsminister Billström med påminnelser om att Sverige är skyldigt att följa 1951 års flyktingkonvention och inte skicka tillbaka flyktingar som riskerar att utsättas för våld och förföljelse.
Ändå lyssnar inte våra makthavare utan hänvisar till att varje asylansökan måste prövas individuellt. Men det säger sig väl självt, att även om det inte finns någon hotbild mot mig som individ, så kanske jag tillhör en grupp som lever rättlös och förföljd i sitt hemland.

Sveriges kristna råd har gjort två skarpa uttalanden i veckan. Jag vill läsa upp det som kom i förrgår:
”Med sorg och besvikelse konstaterar vi att tvångsavvisningen av irakiska flyktingar idag genomförts. Det är allvarligt att regering och myndigheter inte låtit sig påverkas av rekommendationer från Europarådet, UNHCR, Amnesty eller kyrkorna, som alla har kunskap om den faktiska situationen i landet till vilket avvisningen sker. Vi välkomnar de uttryck för djupt engagemang och civilkurage som visats av många, genom fredliga protestaktioner för att stoppa avvisningarna i en situation, då myndigheters och regeringens agerande står i strid mot mångas rättsmedvetande.”

Vänner mötesdeltagare! Här på torget cirkulerar idag namnlistor med ett upprop från Härnösands kristna samarbetsråd, alltså från de olika kyrkorna här i staden. De underskrivna namnlistorna kommer att skickas till migrationsministern. Jag vill avsluta med att läsa upp HKS' upprop.

”STOPPA TVÅNGSAVVISNINGARNA TILL IRAK!
Etniska och religiösa minoriteter diskrimineras och lever farligt i Irak.
I november dödades t.ex. ett femtiotal människor samlade till gudstjänst i Vår Frus befrielsekyrka i Bagdad.
UNHCR, Europarådet, Amnesty International och t.o.m. Iraks egen migrationsminister avråder därför Sverige från att skicka tillbaka flyktingar från Irak. Trots detta fortsätter tvångsavvisningarna från vårt land. Vi instämmer därför i uppropet från Sveriges Kristna Råd som uppmanar Sveriges regering och migrationsverk att i nuläget avbryta tvångsavvisningarna.

LÅT SVERIGE FÅ VARA EN FRISTAD FÖR SKYDDSSÖKANDE!”

1 kommentar:

  1. Vi som av olika anledningar inte var på Torget, kan vi skriva på efter högmässan?

    SvaraRadera