21 maj 2011

Stiftets världsdag!

I strålande sol, om än sval, samlades Härnösands stifts internationellt engagerade idag till Mellansels folkhögskola och en fullmatad heldag, som vi valt att kalla Stiftets världsdag.
Jag är fortfarande förvånad att så många kom. Vi var 140 personer samlade i skolans gymnastiksal. Många hade stigit upp i ottan för att ta sig tvärs över landet. Jag hejade på en dam från Åsarna som hade stigit upp före fyra för att komma iväg.
Vi var tvungna att tränga ihop hela programmet under en dag, eftersom det saknades möjligheter till övernattning. Och ändå kom dom alla! Fantastiskt roligt. Det internationella arbetet är på gång i våra församlingar, det känns så.

Känner mig rätt nöjd med programmet också:
Morgonbön och välkommen till alla, inte minst till Grundsunda församling som förra lördagen mottog utmärkelsen Årets insamlande församling ur kronprinsessans hand vid en ceremoni i Uppsala slott.
Därefter en information av enhetschefen Mattias Nihlgård på kyrkokansliet om namnändringsfrågan.
En rapport av vår teckenspråkiga präst Johan Selin och hans assistent Akar Holmgren från deras gruppresa i mars till det heliga landet.
En genomgång av stiftspedagogen Maria Wålsten om vad som händer i arabvärlden denna vår.
En ny film om vad Svenska kyrkan i utlandet kan betyda för unga vuxna utomlands.
En vuvuzelaspetsad rapport från stiftsresan till Sydafrika i mars, då 25 pers från vårt stift besökte vårt vänstift Cape Orange Diocese.
En rapport av diakon Åsa Sjöberg och Maria Wålsten om deras lansering nyligen av biskop Lönnebos Frälsarkransen i Cape Orangestiftet i Sydafrika .
En sångstund med kantor Gerd Norlander kring sydafrikanska sånger.
Ett sista årsmöte med ombudsnätverket SKRUV (H) som beslöt lägga ner sig.
Och en information om att verket fortsätter om än i andra former genom Referensgruppen för internationella frågor i Härnösands stift.
Däremellan surr och skratt och mingel och kaffe och prat och lunch och eftermiddagskaffe med gruppsamtal.
Och vid avslutningen, en gospellovsång framförd av den tioårsfirande gospellinjen på Mellansels folkhögskola.
Allt detta hanns med mellan 9 och 16.
Och för min del gav det bara mersmak.
Nästa år siktar vi på en fredag kväll och en lördag, 4-5 maj någonstans i Jämtland.

Det kommer så mycket energi ur en sån här dag.
Tack Mia, tack alla, tack Gud!

3 kommentarer:

  1. Oj, kära nå'n ett så'nt fullspäckat program!! Låter som man skulle velat vara med...
    Grattis till dagen!

    SvaraRadera
  2. Tack Jan för en fin dag. Och jag var också en av dem som klev upp kl. 04.00, så det är med tacksamhet jag läser att dagarna kommer att hållas i Jämtland nästa år :)

    SvaraRadera
  3. Mersmak är ordet, jag somnade med ett leende på läpparna.... Så kul att få en inblick i stiftets internationella arbete och man kan inte bli annat än peppad av det samlade engagemanget och den samlade kunskapen i rummet!

    SvaraRadera