13 februari 2012

En spännande dag på jobbet

Vårt stiftskansli har lanserat ett nytt grepp. Nämligen att inbjuda en kontraktsprost i taget och samla alla handläggare för olika frågor och ha en genomgång, en genomlysning av kontraktet ifråga.

För den oinvigde kan sägas att ett kontrakt inom Svenska kyrkan är den enhet som ett antal församlingar och pastorat bildar och där en av kyrkoherdarna blir kontaktperson med biskop och stiftskansli. Den kyrkoherden kallas då kontraktsprost. Till sin funktion utgör prosten en funktion av stiftet ut mot församlingarna. Ofta men inte alltid följer kontraktsgränsen kommungränserna. Hela Medelpad är numera ett kontrakt med en gemensam kontraktsprost. Härnösand-Kramfors är ett kontrakt bestående av församlingarna inom de två kommunerna. Osv. Kontraktsprosten har bl.a. i uppgift att samla kontraktets präster och diakoner för samtal och fortbildning, och att särskilt rådgöra med kyrkoherdarna.

Syftet med stiftets nya grepp torde vara dels att ge kontraktsprosten en glimt av vad alla vi ca trettio konsulenter och adjunkter, jurister och ekonomer och ingenjörer och informatörer har på gång i de församlingar som bildar just detta kontrakt i stiftet.
Dels att föra samman alla pusselbitarna och se om de bildar någon helhet.
Ett slags kyrklig elevvårdskonferens ungefär. Fast i vårt fall handlar träffen inte om att dryfta krislägen. Sådana finns förvisso ute i församlingarna, men de behandlas alltid under största sekretess med endast ett fåtal tjänstemän. Under vår kontraktsgenomgång tar vi upp allt ifrån kyrkobyggnadsfrågor till konfirmandstatistik, från församlingssammanslagningar till gudstjänstbesök, om anställda contra ideella medarbetare och hur det går att skrapa ihop folk till ett kyrkoråd eller en internationell grupp.
Jag måste säga att det här känns mycket givande. Och dagens prost utbrast efter de fyra timmarnas genomlysning av kontraktet ifråga: Det här var verkligen givande. Det kändes som om jag satt här på nåt slags Här har du ditt liv...! Tack ska ni ha!

Roligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar