10 maj 2013

Artemis

Som svensk här i San Francisco har jag liksom många andra känt stor stolhet över att ha en svensk racingbåt med i utmanargänget inför seglartävlingen America's Cup i höst. Den svenska katamaranen Artemis har i månader tränat fram och tillbaka alldeles nedanför oss i San Francisco Bay och även gjort testlopp med den amerikanska båten Oracle. Den svenska flaggan har synts i seglets topp och framkallat stolta rysningar.

Men idag hände något som får mig att fundera. Artemis kapsejsade under träning i stark blåst och bröts sönder, varvid en engelsman i besättningen omkom i vågorna. Djupt tragiskt och en hård smäll för Artemis-teamet. Troligen är båten försäkrad så att den kan byggas upp igen eller ersättas. Men ett förlorat människoliv kan aldrig ersättas. Och det får mig att fundera på det meningsfulla i sådana här miljonsatsningar. Om segling är dyrt i allmänhet, så är ett sånt här gippo extremt dyrt. Besättningen och en hundramannastab av allehanda specialister har legat här i månader för att finslipa på tekniken, bygga om detaljer, prova nya sätt och konditionsträna. Efter dagens haveri känner jag förstämning och medkänsla med besättningen och deras anhöriga. Men jag fick också en tankeställare, och nu ifrågasätter jag med ens hela det spektakulära evanemanget.
Kommer mitt hjärta att fortsätta slå för Artemis, om hon återuppstår ur vågorna och tar upp kampen igen? Eller är det kört nu för den svenska båten och dess fan-club?

4 kommentarer:

 1. Det är mycket som kostar enorma summor pengar. Men nog är väl segling bättre än t ex motorsport? Det är ju i alla fall i någon mening miljövänligt. Det är så klart oerhört tragiskt när någon dör mitt i livet men det kan ju hända olyckor i vilken situation som helst. Så jag tycker absolut att Du ska fortsätta att älska Artemis. Enligt Grekisk-Romersk mytologi var hon ju moder till allt levande! :-)

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Hej Anders,
  Ja visst är segling bättre än motorsport. Men då miljontals kronor eller dollar kommer med i spelet, då drar iaf jag öronen åt mig.

  SvaraRadera
 4. Jo, visst kan man använda miljonerna till en massa annat nyttigt.
  Men jag tänker att de utvecklar, tänker nytt och vidare, uppfinner och upptäcker. Har glädje i att skapa.
  Somligt av allt det kommer att läggas åt sidan. Somligt kommer i någon mån andra seglare till del. Eller friluftsfolk som får kläder av angenämare material osv.

  Så då sprider sig de där miljonerna vidare på nåt sätt, till andra som behöver en fritid för att göra gott mot andra och hepp så hamnade de där miljonerna i nåt gott ändå ... om än inte så direkt.

  Och håll med om att det basala i segling är hisnande: man hissar ett segel och så åker man framåt för att det blåser. Den delen av seglingen är alldeles gratis.

  SvaraRadera