25 november 2012

Skolverket om advent i kyrkan

En facebookvän skriver idag: Hoppas - när allt kommer omkring -
att det finns rum för både skolbarn och jesusbarn i kyrkan...

Detta apropå en DN-artikel idag, där Skolverket sätter ned foten inför den stundande advents- och jultiden. Det är okey att skolan anordnar en adventshögtid i kyrkan, så länge den inte innehåller konfessionella inslag. Präst kan gärna medverka, men inte med bön, välsignelse, trosbekännelse, predikan eller annan form av förkunnelse.
!!??
Man undrar stilla hur en sådan samling skulle se ut.
En advents- eller julhögtid Är ju hur du än vrider och vänder på den en religös högtid, särskilt om den förläggs till en kristen kyrka. Då väljer faktiskt skolan att välkomna det religiösa språket, symbolerna, psalmerna, även om prästen inte ber och välsignar.
Lösningen måste ju bli att skolan begär att församlingen upplåter kyrkan för en helt sekulär adventshögtid. En sådan skulle vara spännande att bevista, då skolverkets förbud även gäller "annan form av förkunnelse".  Högtiden måste då förläggas till vapenhuset, alltså kyrkans entré, för där finns oftast inga förkunnande symboler. Så fort du kommer in i kyrkorummet, ser du nämligen Jesus på korset, ser inskriptioner av bibelord och symboler för den heliga treenigheten. Är inte det förkunnelse och konfessionella inslag så vet inte jag.
Och adventshögtiden kan ju inte innehålla några kristna psalmer eller sånger, eftersom de hyllar Jesus som adventskonungen (Bereden väg för Herran eller Hosianna Davids son).
Och inte kan skolbarnen sjunga Ett litet barn av Davids hus, för den är en enda fin bekännelse till Gudabarnet. Så vad ska man sjunga? Stilla natt? Glöm det, den är ju jättereligiös.
Det får bli Stilla natt, mysiga natt. Typ.
Och vad ska präststackarn säga, då hen inte får berätta för barnen om den inre meningen med advents- och jultiden? Ha en riktigt skön jul med massor av julklappar, och tack för att ni ville komma till kyrkan!

Nej kära kyrka, fortsätt vara kristen och konfessionell och inbjud skolan och familjerna till en innerlig och fin advents- eller julhögtid kring Jesusbarnet, där den som vill får komma. Men abdikera inte, låt inte Skolverket bestämma över hur vi ska fira våra högtider!

Jag önskar som Charlotte:
Hoppas -när allt kommer omkring- att det finns rum för både skolbarn och jesusbarn i kyrkan...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar