14 januari 2010

Haiti!

Gud, är det du som har låtit jorden skaka?

Om det var nödvändigt att flytta kontinentalplattorna, varför just under Haiti?
På något sätt ger mig sådana här katastrofer känslan av att du inte ser.
Eller inte bryr dig.
Är det så? I så fall är det tveksamt om du är en god gud.
Miljoner fattiga får betala för din ommöblering, Herre.
Jag har problem med det.

Just nu ligger lika många förödda människoliv på Haitis gator
som på Phukets stränder efter tsunamin.
Men här gäller det ju bara urfattiga mörkhyade människor och inte rika svenskar...
I och med att svenskar inte drabbats, glömmer vi det och fortsätter bekymra oss om kylan.

Men alla dessa drabbade människor är dina barn, Herre!

Jag fattar inte, jag får inte ihop det med min teologi.
Jag känner teodicéfrågan bränna i ansiktet.
Tänk om människan bara har människan...?

3 kommentarer:

  1. Mm, de bränner mig också de där frågorna. Och nu saknar de allt, även vatten. Tänk när man inte ens har vatten, kan man som vit svensk riking greppa det?

    SvaraRadera
  2. Det är en stor fråga som du tar upp. Jag undrar också. Och tyvärr finns det många som, istället för att på ett eller annat vis hjälpa, oroar sig över sina ev raserade semesterplaner till närstående områden. Gränsen mellan fattig och rik blir ännu mer tydlig. Och det gör ont att se, lika ont som att se bilder från de krisdrabbade områdena.

    SvaraRadera
  3. "tänk om människan bara har människan"., men du, kanske dendär gud också bara har människan.
    Den där fria viljan som vi väl har enligt den gudomliga ordningen, den skulle ju inte vara fri om det inte låg på oss själva att välja att göra det som är i samklang med helheten, den goda helheten.
    Och om det händer saker i jordskorpan för att det hör till jordens utveckling - skapelsen är ju inte bara en massa människor, den är ju hela universum - då måste det ju också gå ut över allt som lever på jordskorpan. Jordbävning, solsken, regn, orkaner och stiltje... alltihop är väl delar av helheten. Hur vi handskas med det som händer är väl det viktiga. Inte kan en enskild människa eller ens en hel mänsklighet fatta hur det kommer sig att jordens inre rör sig - vi förstår ju knappt ens våra egna trotsåldrar eller paradigmskiften. När det skakar i våra privata inre eller samhällskropparnas strukturer.
    Det har inte med guds godhet att göra. Om det finns en gud som håller i helheten, då vet nog den guden att när något växer och förändras så får det konsekvenser. Liv och död är kanske inte det vi tror.
    ...Och om det är så att vi är speglar av gud, avbilder, då gör vi väl gud till en egoistisk pösmunk, som liksom vi, kan sitta i sofforna och äta chips medan vi suckar över världskatastroferna och ojar oss över att vi inte kan låta bli att gå upp i vikt?

    SvaraRadera