29 november 2013

Thanksgiving

Nu har jag för första gången firat Thanksgiving. Tidigare hade jag bara hört om dagen. Thanksgiving är en nationell helgdag i USA och en mycket speciell sådan. Den är varken politisk eller religiös och kan därför samla hela nationen. Man åker till sina släktingar och träffas för en kväll kring en traditionsrik kalkonmiddag.

Thanksgiving firas enligt vad man säger till minne av de första pilgrimerna, som i tacksamhet för den säkra överfarten delade med sig av sin mat till de indianerna. Hur det nu än är med det (det finns en mörkare version av berättelsen också), så är sista veckan i november en riktig family get-together weekend. Själva Thanksgivingdagen är på torsdag och sedan passar de flesta på att ta ut fredagen som klämdag.

Här i huset kokades, stektes och reddes det hela dagen för att alla rätter skulle vara färdiga till kvällen. Det ringdes runt till släktingar hela dagen. Själv skypade jag med systern som hade åkt upp till Michigan. Sen samlades den del av släkten som finns här inom räckhåll till den gemensamma kalkonen.

När alla är proppmätta inträder så the Turkey coma och man bänkar sig framför TV:n och ser på amrikansk fotboll. Sådan är traditionen, men i en fyrabarnsfamilj handlar det också om andra saker. Där finns inte riktigt tid för någon koma om man säger så.

Skoj är det att få uppleva gamla traditioner i den nya världen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar