16 mars 2013

Påsk-aning i Kalifornien

Oj vilket vackert land vi har hamnat i!
Idag har hustrun varit ledig och jag har varit på benen efter en veckas förkylning.
Så vi har äntligen kunnat göra vår första riktiga roadtrip i norra Kalifornien.
Men kära vänner, förlåt mig. Jag tog inte ett enda kort under resan! Bättring utlovas.

Vi körde över Bay Bridge och upp till the Wine Country, dvs Napa och Sonoma Valleys. Napa upp och Sonoma ner. Kom efter två timmar så högt som till Calistoga där vi pausade och åt en caesarsallad. Strosade på stan och planerade lite för en kommande weekend med mud bath, massage and wine tasting som det heter här. Sedan vände vi söderut igen.

Kalifornien håller på att vakna efter vintern, om man nu alls kan tala om vinter. Naturen har helt synbart gjort halt under vintern och legat lågt, även om buskar, träd och gräs hela tiden lyst i olika gröna nyanser. Kalifornien verkar ytterst sällan få minusgrader. Vi har haft som kallast 9-10 grader sedan vi kom. Nu är vi uppe i 13-17 grader i SF. Men uppe i Calistoga var det 20-25 grader. Något som skulle kunna vara körsbärsträd blommade stormande vitt och vilt längs gatorna.

Längs vägarna rullade gröna kullar och berg och i dalarna där vi körde kantades vägarna av ändlösa vinodlingar. Prydliga välansade vinstockar väntade på klarsignal. Jag skulle tro att inom en månads tid så är dalarna helt grönskira av alla nya hoppfulla skott.

Längs vägarna , överallt där vi åkte möttes vi av blommande påskliljor.
Jaa, det är ett vacker land vi har kommit till.

Och nu har vi en spännande helg framför oss.
I morgon går vårens stora fundraising av stapeln i San Franciscoförsamlingen. Eftersom Svenska kyrkans utlandsförsamlingar ansvarar för sin egen ekonomi till största delen, måste man på olika sätt få in de medel som behövs för sin verksamhet. Här finns ju inte den svenska kyrkoavgiften. De som är med i församlingen ger regelbundet till verksamheten, men varje år görs också en speciell fundraising. Ofta i form av en julbasar, men i vår församling sker detta event under våren. I morgon går eventet av stapeln i form av en middag på stadens Yacht Club, dit den svenska utmanarbåten Artemis' befälhavare kommer för att berätta om hösten stora händelse i SF Bay, segeltävlingen America's Cup. Och vår kyrkoherde Pernilla kommer upp från Los Angeles för att medverka med underhållning. Inför kvällen har man sålt middagsbiljetter för att med överskottet bygga upp resurser för församlingens budget.
Tänk så olika det kan vara hemma och ute i världen.

Sedan lutar det alltmer mot påsken och dess liljor.
Härligt, även om dom kanske vid det laget har blommat över här i norra Kalifornien.

1 kommentar: