09 maj 2009

Heja SKRUV!

Det är driv i det internationella engagemanget i Härnösands stift.
Ombudsrörelsen har planer på att lägga ned nuvarande verksamhet.
Kan låta märkligt, men det är faktiskt spännande.

Jag har idag varit på årsmöte med SKRUV-H som är stiftets ombudsrörelse för vår kyrkas internationella diakoni och mission. Och där diskuterades framtiden.
Vår kyrkas engagemang för det som förut hette Svenska kyrkans mission och Lutherhjälpen har nu fått nya förutsättningar. Dels har kyrkan slagit ihop SKM och Lutherhjälpen till ett gemensamt internationellt arbete under benämningen Hela världen. Dels stadgar vår kyrkoordning från år 2000 att lokalförsamlingen är vår kyrkas primära enhet. Det är på lokalplanet som allt arbete skall planeras, budgeteras och bedrivas, inte på stiftet. Stiften, alltså kyrkans distriktsorganisation, skall vara ett stöd för församlingarna att uppnå sina satta mål, inte föreskriva dem målen. Församlingen med dess kyrkoherde som verksamhetschef har därför ansvaret även för det internationella arbetet i församlingen. Tidigare betraktades missionen och lutherhjälpsarbetet som ett frivilligarbete för en god men ganska exotisk sak, som på ett särskilt sätt behövde stöttning. Nu betraktar vi det engagemanget som en självklar och normal församlingsverksamhet. Och vår kyrka uppmanar alla församlingar att satsa brett på frivilligarbetet för den internationella diakonin och missionen. Församlingarna satsar nu mer och mer på internationella grupper dit vem som vill är välkommen att engagera sig, för längre eller kortare perioder. Enligt det gamla ombudssystemet kunde du engagera dig bara genom att bli vald av kyrkorådet till missionsombud eller lutherhjälpsombud för fyra år. Idag söker vi smidigare och flexiblare lösningar.
Mot denna bakgrund är det ganska framsynt av stiftets ombudsorganisation SKRUV att diskutera sin egen dödlighet. Ifrån stiftets sida har vi signalerat att stiftet i framtiden kommer att arbeta mer församlingsfokuserat än tidigare för att främja församlingslivet där det internationella engagemanget är en del. Och då är det inte säkert att den gamla ordningen med en folkrörelseuppbyggd föreningsorganisation känns nödvändig. Kanske mer blir gjort om stiftet tydligare riktar sina främjandeinsatser direkt mot församlingarna? Kanske SKRUV- H kommer att läggas ned som ideellt nätverk i stiftet? Kanske inte heller Internationella rådet är det optimala sättet för stiftet att främja engagemanget? Vi har börjat samtala om det också.
Vi vet inte än men vi samtalar och ber om ledning.

Sen är det en annan sak att Svenska kyrkan fegar när det handlar om att tala om Jesus och lärjungaskap i missionsteologin idag. Vi talade om det också idag.
Men det är värt ett eget blogginlägg.

Vad SKRUV-H betyder?
Det namnet antogs för några år sedan som ett lekfullt arbetsnamn för de sammanslagna Rådet för mission och Rådet för Lutherhjälpen i Härnösands stift . Man visste redan då att det var ett interimistiskt namn. Men det var ett embryo och ett djärvt förslag till en rikstäckande nätverksorganisation, och den allra första sammanslagningen av sitt slag i Svenska kyrkan.
SKRUV-H betyder Svenska Kyrkans arbete för Rättvisa och Utveckling i Världen - Härnösands stift.
Dess motsvaritheter inom de andra stiften har idag ändrat namn till Hela världen i X stift, eller Föreningen för internationell mission och diakoni i X stift, t.ex.
Här diskuteras radikalare lösningar för att frigöra energi till själva jobbet i församlingarna.
Heja SKRUV!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar