09 december 2009

En mamma med en dopfråga

Hur dåliga får vi vara som kyrka på att lotsa föräldrar fram till dopet??
Den frågan får jag efter en högintressant dag om dopet i vår kyrka. Vi får ikläda oss rollen av en nybliven mamma som funderar på om hon skall döpa sitt barn. Hon sätter på datorn och googlar på sin församlings kyrka där hon kanske vill döpa. Men där hittar hon mest historiska essäer om den gamla fina kyrkan, inte så mycket om hur hon kan få döpa sitt barn där.

Så småningom hittar hon församlingsnamnet och kommer till dess startsida. Där finns om hon har tur en knapp som heter dop. Hon trycker förväntansfullt och får upp en sida som heter Dopritualet i Svenska kyrkan, alltså exakt vad som sägs och görs under ett dop.

Men det är inte riktigt det hon söker. Hon är liksom inte framme där ännu. Finns det nån att prata med om när och var man kan döpa. Och måste man ha lång vit klänning på pojken..?
Och varför ska jag döpa honom? Han har ju redan ett namn, eller?

Vi har så mycket att berätta om, och blir så glada åt att vi kan använda internet lite och få ut vår information. Så vi skriver och skriver långa texter om ditt och datt. Men vad är det mamman därute har för frågor? Eller paret som funderar på att gifta sig, eller familjen som drabbas av sorg? Har vi funderat på det?

Av de församlingar som vi tittade på idag så fascinerades jag åt ett par inom vårt stift som hade ett tydligt användarperspektiv i sin information på hemsidan. Det gäller säkert många fler också. Men kolla gärna Södra Jämtlands pastorat eller Svegsbygdens församling. Dom håller på att bygga upp intressanta hemsidor. Båda ställena har samma upplägg. Ett bra upplägg.

Vi har bestämt en del att lära av varandra.
Kanske du har tips på fler bra sajter?

3 kommentarer:

  1. www.frosokyrka.se . Vår församlings hemsida tycker jag ger en utomordentlig information. Lättillgänglig och informativ.

    SvaraRadera
  2. Märsta pastorat har den snyggaste, mest tillgängliga och kunskapsberikande hemsida jag har sett i Svenska kyrkans regi. Märsta är tydlig med ställningstaganden och teologi på sin hemsida.

    http://www.svenskakyrkan.se/marsta/

    Gabrielle

    SvaraRadera
  3. Ingen koll på hemsidor men Vifolka pastorat i Östergötland skickar ut brev till alla nyföddas föräldrar med frågor och svar på de vanligaste frågorna kring dopet, samt erbjuder sig att komma för ett dopsamtal.
    Kalasbra tyckte jag när våra söner nr 3 och 4 föddes och vi bodde där.
    Nu när vi flyttat och begåvats med ytterligare barn, har behovet av dopsamtal inte varit så stort, jag vet hur det går till! :)

    SvaraRadera