13 december 2009

Tack Växjö!

Oj vilken fin Luciamorgon från Växjö domkyrka i morse! Helt betagande. På något sätt känns Lucia mer än julen som är så belamrad, så överhängd av glitter och mat och Kalle Anka. Sankta Lucia fascinerar genom sin blotta uppenbarelse, och förstås genom alla de vackra sångerna som sjungs om henne. Själv säger hon ingenting men talar ändå.
Och det sjöngs många ovanliga luciasånger, skojiga och lite busiga t.o.m.

Det kändes i morse som om hon verkligen är julens förebud, att ljuset kommer, att snart föds han som är världens ljus. Och det behöver vi sannerligen, vi som famlar omkring i midvintermörker och dödsskugga och undrar hur vi ska orka.

Inom parentes: Nog har vi allt tur som bor på norra halvklotet. För här stämmer både jul och påsk med naturens växlingar. Våra vänner i Sydafrika har varm sommar och semestertider just nu när vi talar om det folk som vandrar i mörkret. Eller påskens budskap om det liv som värmer det frusna och föder nytt liv i det som var dött. I syd har dom höst då i april. Slut på parentesen.

Alltnog, i domkyrkan ställde biskop Tuulikki dagens två gestalter mot varandra, den goda, blida Lucia mot den beske, kantige, smått argsinte Johannes döparen. Det var ett spännande upplägg. Som jag fattade det menade hon att båda behövs. Johannes döparen, den obekväma sanningssägaren i klimatdebatten, t.ex. Och Lucia som håller hoppet vid liv i oss, hjälper oss att tro på det goda.

4 kommentarer:

  1. Sitter just och ser det på SVTPlay nu. Jag noterar dock en annan sak. De får jobba ganska hårt de där tonårspojkarna för att upprätthålla någon sorts värdighet i sina dumstrutar. Och solisterna har aningen för tydliga uttal. Som om de hotats med pisk på fingrarna av dirigenten om det missar "g:et" i Söndag. Och för att vara på sen säkra sidan så betonar de g:et lite extra. Det låter konstigt.

    Men i övrigt så är det en fantastisk tradition! Jag är stolt svensk!

    SvaraRadera
  2. ... men en tämligen omusikalisk madame i landet Halland, hon tänkte inte ett dugg på några missade "g:n" .., hon tyckte bara att detta var den allra vackraste luciasändning någonsin från SVT.
    Och såååå fint som dom sjöng, ungdomarna!

    Och sååå vackert ljussatt kyrkan var!

    SvaraRadera
  3. Hej Elisabet! Har du hittat hit?

    SvaraRadera
  4. Bästa Comvidare,
    Det är just det där uppstyltade, trattiga tonårsfinniga, tandställningsmunniga skolungdomsaktiga halvkönlingsframträdandet som är så charmigt. Sen är det nog så med sång och tal i stora lokaler, att man måste arrtikkulera nogggrrrannt om det ska nå ut. Kan se överdrivet ut i närbild, som på teatern. Det hela gör sig nog bäst i realtid kl 07 i morgonrock och med en kopp kaffe vid ett tänt ljus.
    Då tar det, iaf mig.

    SvaraRadera