22 december 2009

Maria har börjat få värkar

Minus 16 grader och Jungfru Maria har fått värkar. Hur ska hon klara det? Hon ska ju föda världens frälsare, men i denna kyla..? Hon ligger i rännstenen i Krakow och Sofia, på en bakgård i östra Berlin eller Stockholms innerstad utan täcke eller änglars lovsång. Och ingen Josef syns där heller. Han nådde inte ända fram så att säga. Så Jungfru Maria är ensam inför julen.

Och ändå inte. Hon har ju oss, dig och mig. Oss som bor varmt trots de sexton graderna, som ligger i bekväma sängar och aldrig har provat rännstenen. Hon har ju oss. I morgon infaller förmodligen värsta julshoppardagen. Det är då vi kan ställa upp för Maria. Hur mycket kostar en natts billig logi? En filt? En kopp kaffe? Alla vi som läser detta har råd att ge Maria en julklapp inför sitt födande.

Hjälporganisationerna är många. Men jag vill av hela mitt hjärta vädja om en gåva till Svenska kyrkans internationella arbete. Vi kallar detta arbete Hela världen, för vi känner Guds maning att nå den utsatta människan var hon än bor i hela världen med helande och nytt hopp. Pg 90 01 22-3 eller Bg 900-1223. I alla församlingar inom Svenska kyrkan pågår just nu vår julkampanj för Hela världen. Ta med din gåva till någon av julens gudstjänster och tänk på Jungfru Maria som har börjat få värkar.

Fast allra viktigast - Tänk om hon ringer på vår dörr i jul, eller om vi ser henne i vår närhet? Ett vänligt ord i julbrådskan, ett extra telefonsamtal till den vi nästan hade glömt bort, en påringning hos våra grannar och ett God Jul, sånt kan ge Maria hopp och styrka nu när det är dags för henne.

Gud välsigne dig och din jul!
Jan

1 kommentar: